Okul Müdüründen

“Ben şimdi uyumak istemiyorum. Karnım çok acıktı. Ben uyuduktan sonra siz televizyon mu seyredeceksiniz? Oyuncaklarımla biraz daha oynayabilir miyim? vb.”

Cümleler size de tanıdık geldi mi?

Birçok ebeveyn çocuğunun uyku saatinde bu tür cümleler duymuştur. Uyku saati ihtiyacı her çocuk için farklı olsa da genellikle okul öncesi dönemde çocuklar ortalama10-12 saat uyurlar. Çocuğun gece uykusunun kalitesi gündüz yaşayacağı ruh haline birebir yansıyacak ve gün içerisinde yapacağı fiziksel ve zihinsel aktivitelerde belirleyici rol oynayacak, bilişsel başarısını etkileyecektir.

Davranış ve öğrenme problemleri genellikle uyku düzeni olmayan, çok geç saatlere kadar vakit geçirerek uykusuz kalan çocuklarda daha fazla görülür. Bu tür çocukların gündüz aşırı derecede hırçın, huysuz, söz dinlemeyen, ebeveyn ile sürekli olarak çatışma yaşamaya hazır, sosyal ilişkileri sorunlu bireyler olarak görebiliriz.

Düzenli uyku alışkanlığı çocukluktan itibaren kazandırılması gereken önemli bir davranıştır. Peki, bir ebeveyn olarak çocuğumuza uyku alışkanlığını nasıl kazandırmalıyız, ona karşı nasıl davranmalıyız?

-Çocuğunuzu her gün aynı saatte yatağına götürünüz ve bu konuda taviz vermeyiniz. Anne ve babanın bu konudaki tutarlı tavrı çok önemlidir. Çocuğa düzenli uyku alışkanlığı kazandırmanızda katı olmanızdansa tutarlı olmanız daha etkili olacaktır.

-Uyku problemi yaşayan çocuklarda gündüz uykusu kısa tutularak gece uykusu saati arttırılabilir.

-Çocuğun erken uyumasını istiyorsanız, onu sabah erkenden uyandırmalısınız. Erken uyanmaya alışan çocuk otomatik olarak gece uykusuna erken ihtiyaç duyacaktır.

-Çocuğu yatağına götürmeden önce anne ve baba günün nasıl geçtiğine dair kısa, rahatlatıcı bir sohbet yapabilirler. Bu durum çocuk için kendini hem annesine hem de babasına karşı daha rahatlamış hissettirecek, ikisi ile de etkileşimde bulunduğu için mutlu edecektir. Böylece çocuk duygusal anlamda kaliteli bir doyum yaşamış olacaktır.

-Çocuğun uyuyacağı odanın ses ve ışığı iyi ayarlanmalıdır. Işık seviyesi yüksek ve gürültülü bir ortamda çocuğun uykuya geçmesi zordur.

-Anne veya baba uyku öncesi kısa, sonu mutlu biten, çocuğun yaşına uygun masallar okuyabilir, onun sevdiği bir ninniyi söyleyebilir. Bu durum çocuğun duygusal gelişimini de olumlu etkileyecektir. CD den çocuğu rahatlatabilecek sözsüz müzik(Kuş sesi, ney sesi, okyanus sesi vb.) dinletilebilir.

-Uyku öncesi çocuğun teknolojik aletler(Tablet, telefon, televizyon, bilgisayar vb.) ile etkileşimini kesmelisiniz. Aşırı derecede dış uyarıcılara maruz kalan çocuk uykuya geçmekte zorlanabilir.

-Uyku öncesi çocuğa kalorisi yüksek, şekerli gıdalar vermeyiniz. Çocuğun enerji potansiyeli yükseleceği için uyuyamayacaktır. Ayrıca uyku öncesi çocuğa sulu gıdalar ve içecekler de vermeyiniz. Çocukta gece uykusu esnasında sık sık tuvalet ihtiyacı olacağından kaliteli bir uyku uyuyamamış olur.

-Çocuk kötü rüyalar görmekten korktuğu için uyumak istemediğini söylüyorsa bir süre yanında kalabilir, daha sonra ise yanına sevdiği bir oyuncağını verebilirsiniz.

Evet, çocuklar için yeterli uyku gerçekten de çok önemlidir. Fakat hiçbir zaman çocuğunuzu mutsuz, huzursuz bir şekilde yatağına göndermeyiniz. Sorunu ne olursa olsun konuşarak, ona sarılarak, sevdiğinizi hissettirmelisiniz. Böylece çocuk gönül rahatlığı içerisinde yatağına gidecek, uykuya daha huzurlu bir şekilde geçecektir. Aksi takdirde uykuyu bir ceza gibi algılayan çocukta daha farklı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.