Okul Müdüründen

Tırnak yiyen çocuklar ile sokakta, okulda, parkta, sosyal çevremizde sık sık karşılaşırız. Çocuk farkında olmadan, bilinçsizce tırnaklarını, tırnak kenarında bulunan deriyi yer ve bazen bu durum öylesine bir hal almaya başlar ki tırnak uçları ve kenarları yara bere içinde kalır.

Tırnak yeme alışkanlığı altında birçok sebebi barındırabilen bir davranış bozukluğudur. Genellikle 2-4 yaşları arasında görülmeye başlar ve kız çocuklarında tırnak yeme oranı erkek çocuklarına göre daha yoğundur. Günümüzde ne yazık ki çocukların büyük bir bölümünde bu davranış bozukluğu görülebilmektedir.

Okul öncesi dönemde çocuklar birçok şeyi yeni deneyimledikleri için(Tuvalet eğitimi, dil gelişimi, yeni bir okula başlama, çeşitli kurallara uyma vb.) kaygı düzeyleri artabilir ve bu kaygı halinin sonucunda tırnak yeme davranışı görülebilir. Bu kaygı durumu bazı çocuklarda ise diş gıcırdatma, parmak emme, kendi saçını veya kaşını yolma şeklinde de ortaya çıkabilir.

Peki, bir çocuk neden tırnaklarını yer?

-Hayatında köklü değişiklikler olduysa(Boşanma, taşınma, yeni bir kardeş, ebeveynlerden veya sevdiklerinden birinin ölümü vb.)

-Eğer sürekli gergin bir ortamda bulunuyorsa,

-Aşırı baskı görerek büyüyorsa,

-Kendine özgüveni düşükse,

-Sürekli eleştirilerek hakarete uğruyorsa,

-İlginin ve sevginin olmadığı bir ortamda büyüyorsa,

-Aile içi şiddetin yaşandığı, tartışmalı bir ortamda yaşıyorsa,

-Arkadaşlarıyla veya sosyal çevresinde sıkıntı yaşıyorsa,

-Derslerinde, okul ortamında başarısızlık varsa,

çocuk tırnak yeme alışkanlığı kazanabilir.

Bunun yanında çocuğun gayet normal ve mutlu bir hayatı varken, ailesinde veya yakın çevresinden birisi sayesinde de çocuk bu davranış bozukluğunu kendisine rol model alarak tırnaklarını yiyebilir. Yani çocuk bu davranışı taklit etme yoluyla da kazanabilir.

Burada önemli olan ebeveynin panik yapmadan, yanlış tepkiler vermeden konu hakkında bilgilenerek, bilinçli bir şekilde hareket etmesidir.

Aileler tırnak yeme davranışı karşısında nasıl davranmalıdır?

-Küçük yaşlarda bu davranışı görmezden geliniz. Aksi halde “Yapma, tırnaklarını yeme vb.” sözler karşısında davranış kalıcı hale gelmekte gecikmeyecektir.

-Olay alışkanlık halini almadan sebep olan etken bulunarak ortadan kaldırılmalıdır.

-Çocukta kaygı düzeyi yüksek ise bu kaygıların giderilmesi gerekir.

-Aile ve yakın çevre tırnak yeme konusunda çocuğu ayıplamamalı, bu konuda baskı uygulamamalıdır.

-Çocukta ilgi ve sevgi açlığı var ise öncelikle bu açlığın giderilmesi gerekir.

-Tırnak yeme konusunda çocuğunuzu asla cezalandırmayınız, tehdit etmeyiniz, korkutmayınız. Takınacağınız bu tutum ile tırnak yeme olayı daha da pekiştirilmiş olur.

-Çocuğun dikkatini başka yöne çekiniz ve eline uğraşabileceği bir nesne veriniz.

-Şayet annede veya babada tırnak yeme davranışı var ise mutlaka bu davranışın terk edilmesi gerekmektedir.

Eğer tırnak yeme sorunu kalıcı gibi görünüyorsa mutlaka bir uzman desteği almalısınız. Bu süreç boyunca çocuğunuzu yüreklendirin ve onu ne kadar çok sevdiğinizi hissettirin.