Okul Müdüründen

Çocuğunuz idrarının büyük bir kısmını bir kerede yapabiliyorsa, yaklaşık 3-4 saat kuru kalıyorsa, tuvaleti korkmadan kullanmak istiyorsa, pis bez ile dolaşmaktan hoşlanmıyorsa, tuvalette ne yapması gerektiğini biliyorsa, tuvalet ihtiyacının geldiğini haber verebiliyorsa evet, tuvalet eğitimi zamanı gelmiş demektir.

Çocuklarda mesane kontrolü 18 ay-3 yaş arasında kazanıldığı için tuvalet eğitimine genelde 2 yaş civarında başlanıyor. Bu eğitim süreci bazı çocuklarda kolay ve çabuk sonuç verirken, bazı çocuklarda ise hem anne için hem de çocuk için üzücü bir hale gelebiliyor.

Eğitim süreci sırasında anne ve babanın çocuğa karşı takındıkları tutum çok önemlidir. Çünkü ebeveynlerin yanlış tutum ve davranışları çocukta derin özgüven-kimlik-benlik problemlerine sebep olabilirken kapanması zor ruhsal yaralanmalara neden olabilir. Çocuğunuzun gerçek anlamda bu sürece hazır olduğunu düşünüyorsanız eğitime başlayabilirsiniz.

Çocuk hastayken, kabızlık veya ishal gibi bir durumu varsa kesinlikle tuvalet eğitimi için doğru bir zamanlama değildir. Çocuğun fiziksel ve duygusal anlamda sağlıklı olduğu bir dönemde eğitime başlanması daha çabuk olumlu sonuç verecektir.

Her sağlıklı çocuk eninde sonunda tuvalet alışkanlığı kazanacağı için bu süreci çocuğun ruhsal ve duygusal dünyasına zarar vermeden atlatabilmek oldukça önemlidir.

Tuvalet eğitimine çocuk kadar anne ve baba da hazır olmalıdır. Özellikle çalışan anneler bu sürece gerçekten zaman ayırabileceklerini düşünüyorlarsa, evde oldukları bir zaman diliminde eğitime başlamalılar ki süreç sekteye uğramasın.

Peki, anne ve babalar çocukları için tuvalet eğitimi sürecinde nasıl davranmalılar?

-Öncelikle tutarlı olunuz. Tuvalet eğitimine başladıktan sonra kesinlikle bir daha beze geri dönüş yapmayınız.(Çocuğun bakıcısı var ise bu eğitim sürecinde o da tutarlı olmalı ve beze başvurmamalıdır.)

-Çocuğunuzun sevdiği renklerde klozet, lazımlık, alıştırma külotu, normal külotlar alabilirsiniz. Bu alışverişi çocuğunuzla birlikte onun da fikrini sorarak yapmanız daha iyi olacaktır.

-Çocuğunuzu her 2-3 saatte bir tuvalete götürünüz ve 5 dak. kadar oturmasına izin veriniz.

-Çocuk altına kaçırdığı zaman kesinlikle kızmayınız, bağırmayınız, benliğini zedeleyen sözler söylemeyiniz. Kısacası çocuğa karşı sözel ve fiziksel şiddete başvurmayınız.

-Çocuğa karşı sabırlı olunuz. Her çocuğun fiziksel ve duygusal özellikleri kendisine özeldir, başka çocuklarla kıyaslama yapmayınız.(Kuzenin tuvaletini yapmayı öğrendi, sen neden öğrenemedin? Bebek misin, halen altına yapıyorsun vb.)

-Çocuğu asla cezalandırmayınız.

-Çocuk her başarılı tuvalet deneyiminde güzel sözlerle, alkışlarla, küçük hediyelerle ödüllendirilmeli, başarısından dolayı kutlanmalıdır.

-Gündüz yapılan tuvalet eğitimi gece de aynı şekilde sürmeli ve kesinlikle gece çocuğa bez bağlanmamalıdır. Çocuğun yatağına koruyucu bir alez geçirebilirsiniz.

-Gece saatinizi belli aralıklara kurarak çocuğu mutlaka tuvalete götürünüz. Bu sırada çocuğun uyuklar vaziyette değil de gerçekten uyanık olmasına dikkat ediniz. Çocuk ne için uyandığını, ne yaptığını bilinçli bir şekilde yaşamalıdır.

Bazı anneler gündüz tuvalet eğitimini oturttuktan sonra gece eğitimine geçmeyi tercih etseler de gündüz ve gece eğitiminin birlikte verilmesi daha uygundur diye düşünüyorum. Tuvalet eğitimi süresince çocuğunuzu zorlamayınız. Eğer tuvalet eğitiminin vakti geldiği halde çocuğunuzun başarısız olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir çocuk psikoloğuna veya pedagoga başvurunuz.

Unutulmamalıdır ki, bir çocuk tuvalet eğitimi sırasında baskıya ve kötü muameleye maruz kalmışsa ileriki yaşlarında çeşitli psikolojik ve ruhsal problemler yaşayabilir. Hiçbir şey çocuğunuzun fiziksel ve ruhsal sağlığından daha önemli değildir.