Okul Müdüründen

Cıvıl cıvıl renkleriyle resimli kitaplar, okul öncesi dönemde çocukların dil, sosyal, bilişsel ve duygusal gelişimleri için çok önemli bir araçtır. Kitaplar çocukların yalnızlıklarını giderirken çocuğun keyifli zaman geçirmesine yardımcı olan, hayal dünyasını besleyen, sosyal çevresini anlamasına yardımcı olan değerli materyallerdir.

Okuma alışkanlığı ailede başlayan ve daha sonra çocuğun eğitim hayatı boyunca devam eden önemli bir kazanımdır. Bu yüzden çocuğunun kitapları, okumayı sevmesini isteyen veliler bu güzel alışkanlığı öncelikle kendileri edinmeliler ki çocuğa doğru bir şekilde rol model olabilsinler.

Çocuklara bebekliklerinden itibaren düzenli olarak kitap okunmalı, çeşitli hikâyelerle, masallarla, fabllarla, şiirlerle, bilmecelerle bu etkinlik eğlenceli bir hale getirilmelidir. Parlak resimleri olan hikâye kitapları ve müzikli masal kitapları çocuğa zevkli anlar yaşatırken kitap alışkanlığı kazanmasına da yardımcı olur. Bu dönemde kitapların bol resimli, yazılarının az olmasına dikkat edilmelidir.

Çocuk okumayı ve yazmayı bilmediği okul öncesi dönemde kitapların resimlerine bakarak olayı hayal dünyasında şekillendirerek yorumlar ve bu şekilde anlamaya çalışır. Çocuğun düşlerine açılan bu sihirli pencere sayesinde kelime dağarcığı gelişir, dil gelişimi ve zihinsel gelişimi hızlanır, sosyal çevresinde neler olup bittiğini anlamasına yardımcı olur, kendisini kolayca ifade eder, dilini doğru kullanmayı öğrenir. Bütün bu gelişim alanlarını düşünecek olursak kitaplar çocuklar için vazgeçilmez, nitelikli, faydalı araçlardır.

Ebeveynler çocukları için kitap seçerken öncelikle seçilen kitabın çocuğun yaşına uygun olmasına dikkat etmeliler. Bu dönemde çocukların dikkat sürelerinin kısa olduğu göz önünde tutularak gereksiz ayrıntıya girilen kitaplardan uzak durulmalı, böylece çocuğun kitaplardan çabuk sıkılmasının önüne geçilmelidir. Kitapta bulunan resimlerin anlatılan metin ile bütünlüğü olmasına dikkat edilmeli, çocuğun algılama düzeyine uygun olmalıdır. Kitabın içeriği çocuğun hayal dünyasını, duygusal dünyasını olumsuz yönde etkilememeli ve kitabın sonu mutlu bir şekilde bitmelidir. Kitapların giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini algılayan çocuk yaşadığı olaylarda da sebep- sonuç ilişkisi kurmayı öğrenecektir. Seçilen kitapta bulunan karakterler çocuğa olumlu duygular hissettirmeli, kabul edilebilir iyi, güzel özelliklere sahip olmalı ve hikâyenin sonunda iyilik kazanan taraf olmalıdır.

Çocuğun kendisiyle özdeşleştirebileceği kahramanların olduğu kitaplar sayesinde çocuklar, çevreleriyle çabuk iletişim kurma, paylaşmayı sevme, insanlara-hayvanlara sevgi duyma ve iyilik yapma gibi önemli kişilik özelliklerini daha kolay kazanabilirler.

Çocuğa kitap okumak anne-baba-çocuk iletişimini güçlendirecek önemli bir etkinlik olduğundan sık sık çocuğunuza kitap okumaya özen gösteriniz. Kitap okurken ise çocuğunuza fiziksel olarak yakın olunuz(Sarılmak, kucağınızda oturtmak vb.), ses tonunuzu hikâyenin gidişatına göre ayarlayınız. Okumaya başlamadan önce kitabın kapağını çocuğa göstererek kitabın adının ne olabileceğini veya hikâyenin sonunu yarım bırakarak hikâyeyi tamamlamasını isteyebilirsiniz. Kitabı bitirdikten sonra hikâyeye yönelik sorular sorarak algılama ve dikkat becerisini geliştirebilirsiniz.

Çocuğunuza kitap alması için belli bir bütçe ayırınız ve kitapçıları birlikte gezerek, alacağınız masal-hikâye kitaplarına çocuğunuzun da fikrini sorarak birlikte karar veriniz. Unutmayınız ki, bu günün kitap dostu çocukları yarının kitapsever büyükleri olacaklardır.