Okul Müdüründen

Kardeşim ortaokuldayken bir gün müzik öğretmeni annemi çağırdı ve kardeşimin iyi bir müzik kulağı olduğunu hatta müzik konusunda yetenekli olduğunu düşündüğünü söyledi. Öğretmenin bu değerli tespiti ile annem kardeşime müzik eğitimi aldırmaya başladı. Kardeşim önce Güzel Sanatlar Lisesi’nin müzik bölümüne daha sonra da üniversitede müzik öğretmenliği bölümüne girdi. Okul bittikten sonra ise daha iyi bir eğitim almak için Devlet Konservatuvarı Opera bölümüne girdi. Bu gün kendisi Türkiye’de sayılı bulunan tenorlerden birisidir.

Bunu neden mi anlatıyorum? Çünkü çocukların yetenekleri zamanında fark edilmeli ki doğru yere kanalize olsun, doğru bir şekilde yönlendirilsinler.

İnsanlığın ortak değeri olan müzik çocuklar için eğitim konusunda en iyi seçeneklerden birisidir. Müzik eğitimi çocukların bütün gelişim alanlarını olumlu yönde etkiler.

Okul öncesi dönemde bir müzik aleti çalmayı öğrenen çocuklarda başarı oranı müzikle uğraşmayan akranlarına göre daha yüksektir ve bu tür çocuklar duygularını, hislerini daha kolay dışa vururken, enerjilerini de olumlu bir şekilde açığa çıkarırlar. Böylece çocukta güven ve başarı duygusu sağlam bir şekilde gelişir.

Bu dönemde çocukları belli bir müziksel etkinliğe yönlendirmek noktasında hem ebeveynlere hem de öğretmenlere çok iş düşmektedir. Çocuğa müzik sevgisi ve beğenisi kazandırmak, bir müzik aletine yönlendirmek çocuğu eğittiği kadar gelişimine de katkıda bulunur.

Çocuklar müzik eğitimi sayesinde;

-Daha kolay dinleme alışkanlığı kazanırlar.

-Ritim ve melodi duyguları gelişir.

-Daha kolay sosyalleşirler.

-Disiplin ve özgüven duyguları yüksek olur.

-Büyük ve küçük kas gelişimleri yani psikomotor gelişimleri olumlu yönde etkilenir.

-Şarkılar yoluyla dil gelişimleri artar.

-Beyindeki işlem merkezlerinin gelişimi artar.

-Konsantrasyon ve dikkat gelişimi kazanır.

Müziğin çocukların psikolojik gelişimine olan katkısı asla yadsınamaz. Müzik sayesinde ruhsal doyuma ulaşan çocuk sağlıklı bir psikolojiye kavuşur. Değerlerimizi, iyiyi, doğruyu, kötüyü daha iyi kavrar ve öğrendiği her şey daha kalıcı bir hale gelir.

Okul öncesi dönemde çocuklar müzik sayesinde eğlenceli bir şekilde sosyalleşirler. Şarkılar, oyunlar, dramalar yoluyla hem öğrenirler, hem keyifli vakit geçirirler. Bu tür etkinlikler ile çocuk bireysel ve toplu faaliyetlere katılırken çevresine uyum sağlamayı, arkadaşlarıylabirlikte hareket etmeyi, düzenli ve disiplinli olmayı kısaca sosyal hayatta nasıl davranması gerektiğini öğrenir.

Çocukların milli duyguları müzik sayesinde gelişir. Halk oyunları ve türküler ile kültürel değerlerimizi daha iyi kavrarlar.

Şarkı söylemeyi seven çocukların ritim ve estetik duyguları gelişmiş olduğu için dil, sosyal ve duygusal gelişimleri daha etkindir.

Yapılan bazı araştırmalar gösteriyor ki müzik eğitimi ile yaratıcı zekâ arasında sıkı bir ilişki vardır ve müzik etkinlikleri ile beyin kapasitesinde artış sağlanabilmektedir.

Bilinçli bir ebeveyn olarak çocuğunuzu müzikal bir alete yönlendirmek, yeteneğine göre müzik eğitimi aldırmak çocuğun birçok gelişim alanını destekleyeceği için çok önemlidir. Bu konuda çocuğunuzun da fikrini alarak bir adım atabilirsiniz. Belki de vereceğiniz bu anlamlı destek ile çocuğunuz geleceğin en iyi müzik insanlarından birisi olacaktır.